سفارش تبلیغ
صبا ویژن

یاوران کتاب

                     

آخرین سرانه‌ مطالعه‌ در کشور اعلام شد :

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اعلام آخرین سرانه‌ی مطالعه در کشور اعلام کرد: در سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب به صورت فیزیکی کاهش مختصری داشته‌ایم و گرایش‌ها به سمت مطالعه به صورت مجازی افزایش پیدا کرده است.

به گزارش ایسنا، منصور واعظی در نشستی که در کتابخانه‌ی پارک شهر برگزار شد، با اعلام این خبر، گفت: تجمیع سرانه‌ی مطالعه در کشور در سه بخش کتاب (کتاب‌های غیردرسی، قرآن و ادعیه و مطالعه در فضای مجازی)، روزنامه‌ و نشریات در سال 87 ، 71/70 دقیقه در روز بوده که در سال 88 چند درصد افزایش پیدا کرده و به 76 دقیقه رسیده است.

او در ادامه افزود: سنجشی که در سال 88 برای بررسی سرانه‌ی مطالعه‌ی کشور انجام شده، با سنجش سال 87 تفاوت‌های عمده‌ای داشته است. ما برخلاف سال 87 که یک نمونه‌ی دوهزارنفری را بررسی کردیم، در سال 88، یک نمونه‌ی 17هزار نفری را پوشش دادیم که بر این اساس، ضریب خطا در آن کم‌تر از یک درصد است.

واعظی عنوان کرد: بر اساس هدف‌گذاری‌ای که در سند چشم‌انداز نهاد انجام شده است مبنی بر این‌که در سال 1404 جزو 15 کشور برتر جهان و کشور اول منطقه از نظر سرانه‌ی مطالعه بشویم، باید پایه‌ای را قرار می‌دادیم که مشخص شود وضعیت مطالعاتی در کل کشور و به تفکیک استان‌ها به چه شکل است. به این منظور در سنجش سال 88 در هر استان یک نمونه‌ی 500 نفری را انتخاب کردیم که بر این اساس با ضریب حدود 5/4 درصد خطا ‌توانستیم وضعیت مطالعه‌ی هر استان را بررسی کنیم.

او در ادامه گفت: در سنجش سال 88، وضعیت مطالعه در شهر و روستا و در بین قومیت‌ها و مذاهب مختلف نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است، ضمن این‌که میزان مطالعه‌ی قرآن و ادعیه را نیز جدا از سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی بررسی کردیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اعلام کرد: ما فقط به دنبال افزایش سرانه‌ی مطالعاتی نیستیم؛ بلکه می‌خواهیم گرایشات مطالعاتی را نیز در کشور مدیریت کنیم
.
او افزود: بر اساس تفکیکی که میان افراد باسواد و بی‌سواد جامعه انجام دادیم، حدود 15درصد از افراد جامعه سواد خواندن ندارند و 80درصد دارای سواد خواندن هستند. از سوی دیگر، درصد سواد خواندن در استان‌های مختلف متفاوت است که بر این اساس، استان‌های البرز، سمنان و مازندران (89درصد) و استان‌های تهران، اصفهان، کرمان، یزد و بوشهر (88 درصد) بالاترین سواد خواندن و استان‌های سیستان و بلوچستان (73 درصد) و خراسان جنوبی و کردستان (78 درصد) پایین‌ترین سواد خواندن را دارا بودند.

واعظی با بیان این‌که این سنجش درباره‌ی افراد بالای 12 سال و باسواد جامعه انجام شده است، اظهار کرد: حدود 98درصد جامعه‌ی بین 12 تا 25 سال ما دارای سواد خواندن هستند و وقتی این سنین افزایش می‌یابد، سواد خواندن کاهش پیدا می‌کند که بر این اساس، افراد بالای 50 سال با 7/56 درصد، پایین‌ترین سواد خواندن را در جامعه دارند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اعلام کرد: در یک سال گذشته، 7/52درصد نمونه‌های مورد سنجش، مطالعه‌ی غیردرسی داشتند که این مسأله در استان‌های مختلف متفاوت است و بر این اساس، استان هرمزگان با 63درصد و سپس کرمان، سمنان و مازندران بالاترین درصد مطالعه‌ی غیردرسی را داشتند. سپس استان‌های همدان (39 درصد) و خراسان شمالی و چهارمحال و بختیاری (40درصد) پایین‌ترین درصد مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی را دارا بودند.

او درباره‌ی تعداد کتاب‌های غیردرسی که در سال گذشته در نمونه‌های مورد نظر مطالعه شده است، گفت: میانگین تعداد مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی در سال گذشته 7/2 جلد کتاب بوده است که این میزان در بین افراد باسواد 2/3 جلد و در میان افراد باسواد اهل مطالعه 2/6 جلد کتاب بوده است.

واعظی درباره‌ی متوسط زمان اختصاص‌ داده‌شده در روز برای مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی در فضای مجازی نیز اعلام کرد: جمع مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی به صورت فیزیکی و در فضای مجازی همان 18 دقیقه در روز سال 87 است؛ اما با تفکیک این دو بخش مشخص شد که 26/15 ثانیه مردم خود کتاب را (به صورت فیزیکی) مطالعه می‌کنند و تقریبا 2 دقیقه و 29 ثانیه کتاب در فضای مجازی مورد مطالعه قرار می‌گیرد. این متوسط، برای افراد باسواد (به صورت فیزیکی) 42/18 دقیقه است و برای افراد باسواد اهل مطالعه 15/35 دقیقه است و در تفکیک استان‌ها نیز بالاترین استان قم است با 72/22 دقیقه و پایین‌ترین استان خراسان شمالی است با 60/8 دقیقه.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان این‌که سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی در مناطق شهری و روستایی با یکدیگر متفاوت است، اعلام کرد: سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب‌های غیردرسی در مناطق شهری 55/18 دقیقه و در مناطق روستایی 17/9 دقیقه است.

او در ادامه گفت: از نظر جنسیت، مردان بیش‌تر از زنان کتاب می‌خوانند؛ به عبارت دیگر، متوسط مطالعه‌ی مردان 38/16 دقیقه و خانم‌ها 50/14 دقیقه است.

واعظی با بیان این‌که 8/8 درصد افراد در جامعه‌ی ما به طور متوسط کتاب الکترونیک مطالعه می‌کنند، یا به عبارتی کتاب را در فضای مجازی می‌خوانند، اظهار کرد: این میزان در بین افرادی که اهل مطالعه هستند، به 42درصد افزایش پیدا کرده است و تفاوت زیادی با سال قبل دارد که بر این اساس می‌توان گفت احتمالا در سال‌های آینده جامعه ما به سمت مطالعه در فضای مجازی پیش می‌رود.

او افزود: متوسط مطالعه‌ی کتاب‌های الکترونیک در کل جامعه‌ی ما 2 دقیقه و 29 ثانیه، در میان افراد باسواد 97/2 دقیقه، در میان افراد باسواد اهل مطالعه 65/5 دقیقه و در بین افراد باسواد اهل مطالعه‌ی کتاب‌های الکترونیک 71/34 دقیقه در روز است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره‌ی سرانه‌ی مطالعه‌ی قرآن و ادعیه در کشورمان در سال گذشته گفت: متوسط زمان مطالعه‌ی قرآن و ادعیه در کل کشور 12/12 دقیقه یا 12دقیقه و 7 ثانیه در روز بوده است که این آمار در بین افراد باسواد 43/14 دقیقه، در میان افراد باسواد اهل مطالعه 60/27 دقیقه و در میان افراد باسواد اهل مطالعه‌ی قرآن و ادعیه تقریبا 31 دقیقه بوده است.

او افزود: سرانه‌ی مطالعه‌ی قرآن و ادعیه در استان‌ها نیز نشان داد که بالاترین میزان مطالعه‌ی قرآن و ادعیه به استان قم مربوط است با کمی بیش‌تر از 22 دقیقه و پایین‌ترین میزان مطالعه مربوط به خراسان شمالی و کردستان است با کمی بیش از 5 دقیقه در روز.

واعظی همچنین اعلام کرد: متوسط خواندن قرآن و ادعیه در میان مردان 64/10 دقیقه و در میان خانم‌ها 60/13 دقیقه است.

او اعلام کرد: سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب در کشور در سه بخش کتاب‌های غیردرسی، قرآن و ادعیه و مطالعه‌ در فضای مجازی مجموعا 9/30 دقیقه است که از این میان 48/15 دقیقه کتاب‌های غیردرسی، 49/2 دقیقه کتاب‌های الکترونیک و 12/12 دقیقه قرآن و ادعیه است.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در رابطه با سرانه‌ی مطالعه‌ی روزنامه در کشور هم گفت: بر اساس پاسخی که نمونه‌ها به این پرسش دادند که در هفته‌ی گذشته آیا روزنامه خوانده‌اند یا نه، 3/53 درصد از افراد باسواد، اهل خواندن روزنامه هستند. در میان استان‌ها نیز استان آذربایجان شرقی (5/65 درصد)، قم (3/62 درصد) و تهران (40/60 درصد) بالاترین درصد مطالعه‌ی روزنامه و استان‌های سیستان و بلوچستان (3/35 درصد) و آذربایجان غربی و یزد (با کمی بیش از 41 درصد) پایین‌ترین میزان افراد روزنامه‌خوان را به خود اختصاص می‌دهند.

او با بیان این‌که سرانه‌ی تعداد روزنامه‌ی مطالعه‌شده در کشور به طور متوسط 53 واحد روزنامه است، اعلام کرد: میانگین روزانه‌ی مطالعه‌ی روزنامه در کشور 39 دقیقه و 30 ثانیه بوده است که قم و تهران با 52 دقیقه بالاترین و استان یزد با حدود 17 دقیقه پایین‌ترین سرانه‌ی مطالعه‌ی روزنامه در کشور را داشته‌اند.

واعظی افزود: از نظر جنسیت نیز خانم‌ها با 32 دقیقه در روز کم‌تر از آقایان با 46 دقیقه در روز، روزنامه مطالعه می‌کنند.

او افزود: 7/37 درصد مردم جامعه‌ی ما مطالعه‌ی نشریات هفتگی، ماهنامه و فصلنامه‌ها را در برنامه‌ی خود دارند. متوسط زمان مطالعه‌ی نشریات در روز 6 دقیقه و 29 ثانیه در کل کشور است که استان کرمان با 14/10 دقیقه و آذربایجان غربی بالاترین و خراسان شمالی با حدود 3 دقیقه پایین‌ترین سرانه‌ی مطالعه‌ی نشریات و هفته‌نامه‌ها در کشور را دارند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: تجمیع میزان مطالعه در روز در کشور ما در سال گذشته در سه بخش کتاب (کتاب‌های غیردرسی، قرآن و ادعیه و مطالعه در فضای مجازی)، روزنامه‌ و نشریات به طور متوسط 76 دقیقه است که اگر با سال 87 مقایسه کنیم، می‌بینیم که ما در سرانه‌ی مطالعه‌ی کتاب به صورت فیزیکی کاهش مختصری داشته‌ایم و گرایش‌ها به سمت مطالعه به صورت مجازی افزایش پیدا کرده است.

واعظی اعلام کرد: بر اساس سنجش سرانه‌ی مطالعه در کشور در سال 88 می‌توان گفت که کشور ما به سمت کشوری که اهل مطالعه است، دارد گرایش پیدا می‌کند و از سوی دیگر فضای مطالعاتی از فیزیکی به سمت فضای مجازی سوق پیدا کرده است.

او افزود: در مقایسه با کشور‌های غربی می‌توان گفت که سرانه‌ی مطالعه در کشور‌های غربی یا ثابت مانده و یا در حال کاهش پیدا کردن است؛ اما این سرانه در کشور ما در حال افزایش است که این جای خوشحالی دارد.